Podtatranské múzeum zreštaurovalo ďalšie plagáty zo svojej zbierky

03.04.2024 Poprad

Poprad 3. apríla (TASR) - Podtatranské múzeum (PM) v Poprade v rámci svojho dlhodobého programu každoročne reštauruje z vlastných zbierok predmety kultúrnej hodnoty. Na prelome rokov 2023 a 2024 sa do rúk reštaurátorov dostali ilustrované plagáty s motívom Vysokých Tatier. Z múzea informovali, že vďaka dotačnému systému Fondu na podporu umenia (FPU) a prostriedkom zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, obnovili šesť dobových plagátov. Ich autormi sú Jaroslav Votruba, František Podolay, Vojtech Kubašta, Ľuboš Kopáč a Kdýr - Kuneš.

"Pochádzajú z obdobia okolo rokov 1940 až 1958. Po reštaurovaní boli prezentované na výstave s názvom 'Zimná sezóna'. Časť týchto predmetov bude prezentovaná v stálej expozícii 'Na ceste k modernému mestu' zameranej na históriu regiónu od druhej polovice 20. storočia po súčasnosť," uviedlo múzeum s tým, že aktuálne disponujú pomerne rozsiahlou zbierkou viac než 700 kusov ilustrovaných či textových plagátov s previazaním na región.

Niektoré z plagátov pochádzajú z pozostalosti Alojza Lutonského, ktorý bol výraznou osobnosťou a pôsobil na Slovensku na poli turistiky, cestovného ruchu, horskej služby, výstavby horských dopravných a športových zariadení. Bol aj jaskyniarom, horolezcom, publicistom a autorom sprievodcovského a propagačného materiálu či redaktorom.

Historické predmety boli pred reštaurovaním v nevyhovujúcom technickom stave a vyžadovali si kompletný reštaurátorský zásah po hmotnej i estetickej stránke. "Vykazovali výrazné mechanické a biologické poškodenia. Na dielach sa nachádzal depozitný prach a špina, zatečené miesta, mapy, trhliny a stopy po nevhodnej adjustáži. Na mnohých miestach absentovala samotná hmota papiera a dochádzalo tak k degradácii. V minulosti neboli plagáty fumigované, dezinfikované ani odkyslené a ich prezentácia bola problematická," dodáva múzeum.

Aj v tomto roku PM požiadalo o dotáciu z FPU na reštaurovanie ďalších plagátov. V prípade získania podpory budú po odbornom ošetrení rovnako prezentované na tematickej výstave a následne aj v expozícii. Po reštaurovaní väčšej časti zbierky plánuje PM túto kolekciu ponúkať ďalším inštitúciám formou putovnej výstavy.
 

Vyberte región